Безконтактно плащане с банковата ни карта в градския транспорт, нови карти и онлайн зареждане. Това предлага от утре тикет системата в столицата, която се очаква вече 17 години.

За нововъведението се говори от 2003 година. През 2018 г. е сключен договор за новата билетна система на софиянци.

Снимка: bTV

Старите карти остават валидни още година, а нова може и да се заяви, и да се зарежда вече на сайта на дружеството. Липсва обаче така желаният билет за време, за да е по-справедливо заплащането за транспорт.

„В момента ние имаме хардуера, устройствата, с които ще можете да си валидирате картите, да си купувате карти, но ние нямаме политиката и концепцията какво искаме да правим с тези устройства, защото липсва тарифната политика“, обясни Борис Бонев, общински съветник в СОС.

Снимка: bTV

Ако пътуваме с метро, но ни се наложи да хванем този трамвай само за една спирка, то тогава трябва да си закупим нов билет.

София е една от последните европейски столици без билет за време. Все пак предложението ще бъде внесено следващата седмица.
 

Снимка: bTV

„Имаме няколко предложения, билет за време, който да е за 30 минути и билет за време, който да е за час 60 минути за валидация. Това означава, че на 59 минута може да се валидирате и да пътувате още 15-20-30 мин“, каза Димитър Дилчев, шеф на ЦГМ.

Не е ясно обаче кога ще влязат на практика. Есемес известяване за изтичащи документи в момента няма, но и това се предвижда.