Модернизацията на неотложната помощ у нас е в застой. Ремонтът и оборудването на спешните центрове с европейски средства започна през 2014 г., но има риск държавата да загуби над 163 милиона лева.

Според здравното министерство от планирани 400 нови линейки са доставени 358.

Провежда се и обществена поръчка за доставка на 42 линейки с повишена проходимост.

Успоредно с доставките на линейките и оборудването се извършват строителни дейности в 235 обекта от системата на спешната медицинска помощ. В 84 от тях - ново строителство.

От планираните над 200 ремонта обаче са завършени едва 20.

Преди половин година Светлана Михайлова води майка си в тежко състояние в спешно отделение във Варна. Чакат пет часа за прием.

Във Варненско имат 22 нови линейки. Предвидени са и нови сгради на места. Тази във Вълчи дол, например, е започната в края на миналата година, но от тогава напредък няма.

В Стара Загора нова сграда има, но чакат ново оборудване. От деветте филиала в областта са ремонтирани само в Стара Загора и в Чирпан.

Новият филиал за Спешна помощ в Бяла, Русенско, е завършен, но на места е избила влага и мухъл.

Цените на материалите са скочили с около 40%, показва анализът. Затова са близо 100 спешни центъра обществените поръчки ще бъдат обявени наново.

Здравното и финансовото министерства са обсъдили дофинансиране на обновяването. Крайният срок на проекта е декември догодина.