Мобилни екипи имунизираха масово желаещите в малки населени места в страната. Някои от ваксинираните бяха на достолепна възраст, като в родопското село Бойково. 

Възрастна двойка са първите ваксинирани срещу COVID-19. Надежда и Борис Рангелови са семейство от 60 г. и досега са се спряпвали с всяко предизвикателство заедно. Затова решили да се имунизират.

Снимка: btvnovinite.bg

Борис е на 91 г., а съпругата му на 85 г. След ваксинацията мъжът заяви, че не е усетил нищо. Според него това е единственият начин заразата да бъде победена. 

Снимка: btvnovinite.bg

На другия край на България - в Роман, също се ваксинираха с желание.

„Срещаме се с много хора, а и една от основните причини е да предпазя възрастните, които са около мен“, казва Христина Йончовска. 

Баба Митка Христова, на 97 години, преживява пандемия за втори път в живота си. 

„Сега му викат щам, но аз го знам чумата. Когато бях малко дете, мина нещо подобно, измори толко много народ“, казва възрастната жена.

Снимка: btvnovinite.bg

Имунизацията в малките и отдалечени места продължава и в следващите дни.

Въпреки ускорените темпове от последните дни, България продължава да е на едно от последните места в класацията по брой поставени дози от ваксините на 100 души население. 

Първенци са Израел и Обединените Арабски емирства. Следват Съединените щати, Великобритания, Чили и Сърбия. 

В повечето от съседките ни процесът е доста по-напреднал. Сърбия е отличникът – с 14 дози на 100 души, а Румъния и Гърция са с около 7 на 100 души, а Турция - 8 на 100 души население.