Мобилна аптека обикаля селата във Врачанско и снабдява хората с медикаменти на улицата. Подобна продажбата на лекарства е нелегална спoред закона. Хората обаче са доволни, защото така пестят от транспорта до града.

Екип на bTV откри аптеката на колела в с. Цар Петрово, което се намира на 30 километра от Видин. Лекарствата се продават през импровизирано гише отзад, но прозорчето хлопва под носа на екипа ни.

Чл. 218 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина абсолютно забранява продажбата на медикаменти извън аптеки и дрогерии.Докато микробусът потегля, хората споделят своята логика, която не е облечена в закон, но също е желязна.

„В това село живеят на 65 годин хора и нема откъде да си купат лекарства, аптеки няма”, казва Генади Стойчев от селото.

„Нищо вече не ни притеснява, защото нямаме пари. Знаете ли какво е да се живее с 240 лева и мъжът ми е с удар”, казва пък Цецка Стоянова от Цар Петрово.

Зад аптеката застава и кметският наместник Валентин Вътов. „Хората са притиснати от мизерия, и ако и това се окаже, че е незаконно и бъде спряно, хората са обречени на гибел”, категоричен бе той.

В село Дружба също очакват мобилната аптека с нетърпение. В село Тополовец практиката да се продават лекарства от автомобил е от миналото лято. Има един противник на подобна практика, който се притеснява, че мобилната аптека няма документи и се доверява само на лицензираните.

С аптеката на колела инспекторите от Регионалната здравна дирекция във Видин от декември си играят на котка и мишка. Има вече съставени две наказателни постановления за общо 4000 лв. Предстои втора санкция.

„При тези продажби, които се извършват с автобуси, този контрол не е възможен да се осъществи. Ние не можем да гарантираме, че лекарствата, които се продават, отговарят като качество, като ефективност и безопасност на стандартите в тази област. По този начин няма контрол, така че те не могат да са сигурни какво купуват от този автобус”, коментира Гергана Джамбова, директор на РЗИ – Видин.

Хората обаче са категорични, че щом държавата не им осигурява адекватни условия за живот, няма право да забранява. Цели общини във Видинско са без аптека. Кметове и жители готвят подписки до премиера и омбудсмана и заплашват с гражданско неподчинение, ако се спре автомобилът с лекарствата.