Министерството на отбраната ще модернизира основния боен танк на армията Т-72. Проектът трябва да започне тази година. Той е на стойност 50 милиона лева и предвижда модернизиране на всичките декларирани танкове. По официални данни тежките машини са 90.

Миналата година за първи път от десетилетие военното министерство започна ремонт на основния боен танк.

10 машини преминаха капитално-възстановителен ремонт за близо 1 милион на машина. В момента се ремонтират още 3.

За да се повиши боеспособността на българските танкове обаче е необходима нова система за управление на боя, на прицелните устройства, нови комуникации и система за ранно предупреждение при лазерно облъчване от противника.

Танковете ще трябва да ползват и нови снаряди с увеличена далекобойност и бронепровиамест.

Опит в модернизацията имат Русия, Украйна и Беларус, но министерството ще разчита на партньорски структури, което не предполага компании от тези държави. В Израел са модернизирали хиляди танкове.

Израелската индустрия интегрира съвременни способности в модернизацията на танковете с опита, който е натрупан при израелския танк Меркава.

Модернизацията практически означава дигитализиране на целия танк.

"Това означава, че няма да имате нужда от комуникирате. Мишената се предава директно през радиото, автоматично на екрана на командира и мерача. По наше изчисление купуването на 1 нов танк струва колкото модернизацията на 4 или 5 стари", обясни Моми Иферган.

От българското Министерство на отбраната са категорични, че в модернизацията на Т-72 трябва да участват заводите „ТЕРЕМ“, чийто принципал е военното ведомство.

„Всички способности на военно ремонтните заводи да бъдат използвани в максимална степен“, съобщи Анатолий Величков.

Планът предвижда модернизиране на всички машини от двата танкови батальона.