Министерството на отбраната стана поредната българска институция, която остро разкритикува искането на руското МВнР силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

В своя позиция от ръководеното от Стефан Янев ведомство подчертаха, че поведението на Москва трудно може да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите и намаляването на напрежението по източния фланг на НАТО. Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес, се посочва още в прессъобщението.

„Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво. Към настоящия момент пред нас не са поставяни въпроси от подобно естество“, пишат от МО.

И подчертават: „България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията й на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва. Ние сами избираме своето бъдеще“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!