Зрители на bTV сигнализират, че в онлайн платформите Viber и WhatsApp циркулира измама под форма на промоция на бранда Adidas.

Десетки потребители са получили съобщения от свои приятели, които им препращат линк с мнимата промоция – в него се казва, че марката празнува рожден ден и по този повод подарява 3000 чифта маратонки.

За да спечели чифт безплатни обувки, даденото лице трябва първо да отговори на три въпроса, а след това да препрати линка на 20 души във Viber и WhatsApp.

Оказва се обаче, че става въпрос за измама. Често чрез такива "въдици" в смартфона влиза вирус, който отключва всички защити – като например пароли за онлайн банкиране и други приложения, свързани с финансови транзакции. В конкретния случай някои потребители коментират, че им е било искано пускането на есемес за 6 лв., за да участват в "играта".

„Когато го отворих, усетих, че има нещо нередно“, разказа зрителка на bTV. След като се усъмнила, тя потърсила информация за промоцията в интернет. Оказало се, че такава няма. Вместо това жената попаднала на десетки статии отпреди 2 години, от които става ясно, че през 2018 г. подобна схема е действала и във Великобритания.

У нас съобщението е стигнало както до лични пощи, така и до служебни имейл адреси на различни фирми. IT отделът на поне една от тях е провел свое разследване на съобщенията и е предупредил останалите служители, че става дума за измама.