Двама младежи с качулки са нападнали 13-годишен сирийски ученик в двора на училище във Варна.

Момчето е със счупен нос и е претърпяло операция.

Инцидентът е станал на 14 декември по обяд, но за него се разбра едва сега.

След края на учебните часове момчето гледало как други деца играят футбол, когато нападателите прескочили оградата, привикали го и след кратък разговор му нанесли удари. После избягали.

Снимка: bTV

Момчето е пристигнало в България заедно със семейството си преди година и е под хуманитарна закрила. Баща му почива наскоро и сега живее с майка си и четирите си братя и сестри.

От прокуратурата обявиха, че нападението не е на расова основа. Извършителите по всяка вероятност също са непълнолетни. Те се издирват.

Снимка: bTV

„Детето вече от 15 септември е интегрирано в училищната общност и децата са загрижени за неговото състояние, приемат го като един от тях – каза директор на училището Иванка Николова. – Сам по себе си Косай е изключително възпитано и скромно дете. Не провокира агресия и не е проявявал агресия“.

Досега в училището не е имало подобен случай.

„Това, което мен ме впечатлява в този случай, е особената безпардонност на тези, които са набили детето. Вероятно то е познавало поне единия“, коментира началникът на РИО – Варна Венцислава Генова.

"Сега стана страх. Бягам оттам, от войната, защото тук е по-спокойно, по-добре. И не искам тук да стане проблем”, казва майката на момчето Бадия Мохамед.

Според родители с децата трябва да се разговаря постоянно и психолозите трябва да са на линия винаги.