На истински кадри от филм на ужасите могат да попаднат посетителите на София. Подлезът пред Централна гара, известен като „Ротондата”, посреща пътуващите с влак хора с мизерия и престъпност. За това сигнализираха търговците в района. Оказва се че стотици квадратни метра общинска търговска земя стоят без наематели, а в необитаваните магазинчета са се населили клошари и наркомани.

Един от търговците в подлеза Румен Терзийски заяви, че ежедневието пред Централна гара е изключително тежко. Освен мръсотията и неприятната миризма, престъпността също е обхванала „Ротондата”.

„Тук живеят наркомани и клошари. Нападат обикновени хора и ги обират. Магазините също са потърпевши. Липсват врати, кабели, контакти, мивки и т.н.”, каза Терзийски.

Той добави, че магазините в подлеза са останали без ток. Заради откраднатите кабели нито един от десетте асансьора в „Ротондата” не работят. Фонтанът също не радва новодошлите посетители на София.

„Дадени са много пари за ремонт на съоръжението, а виждате на какво прилича. Кой носи отговорност за това?”, попита Терзийски.

„Ротондата” претърпя цялостно обновяване преди 7-8 години. Реконструкцията струва около 20 млн. лв. В момента Столична община се опитва да прехвърли стопанисването на подлеза на Националната компания „Железопътна инфраструктура”.

Търговците разказаха, че са пускали жалби до полицията и общината. До сега отговор не са получили. Някои от магазинчетата са пред фалит заради липсата на ток. На други пък са им откраднати дори и водомерите.

Охранител от общинската фирма „Егида” призна, че в подлеза живеят джепчии, проститутки и наркомани. Те били от цялата страна, като често се появявали и нови лица, възползващи се от безплатния покрив над главите си.