Пловдивският митрополит Николай навърши възрастта, необходима за да стане патриарх. Най-високият гост на честванията на 50-годишния юбилей на митрополита беше главата на Българската православна църква патриарх Неофит.

Света литургия беше отслужена в епархийския манастир "Св. Св. Кирик и Юлита" край Асеновград. Митрополитът посрещна гости дори от враждуващи църкви като Вселенската Патриаршия и Руската Православна църква.

"Празнуваме 50-годишен юбилей на Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай, наш любим събрат. Бог да му дава здраве да служи все така ревностно на Светата ни Църква", заяви главата на БПЦ патриарх Неофит.

Митрополитът е известен с крайните си изявления като например срещу йогата, срещу кмета на Пловдив преди години.

Последната му изява беше срещу посещението на папата.

"Това обединение може да се постигне само с разговори между наши епископи и техни епископи. Не някакви светски, политически движения и формации икуменически структури да ни налагат."

Пловдивската епархия е най-богатата у нас. На нейна територия се намират 17 от най- богатите манастири. Митрополит Николай е известен и със страстта си към луксозните возила и вещи – автомобил, джип и часовник дарения на пловдивската митрополия.