На Кирил Петков му беше поставена задача, да експулсира всичко, свързано с Русия. Това заяви пред БНТ посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Русия заплашва да затвори посолството си у нас, ако не бъде отменено решението за изгонване от страната на 70 служители в мисията на Москва. Протестна нота е внесена във външно министерство от посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Ако това не се случи, руското посолство ще постави въпроса пред Русия за закриването на мисията си в София.

Срокът, който е посочен в нотата е 12 ч. на 1 юли.

„Смятаме обявяването за „персона нон грата“ и неприемливи лица за 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт“, се допълва в нотата.

Вижте цялото интервю на БНТ с посланика на Русия у нас:

Всички сега се питат какъв ще бъде отговорът на Русия?

Елеонора Митрофанова: Мисля, че в такъв случай ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия.

Като например, какво значи "реципрочен асиметричен отговор"?

Елеонора Митрофанова: Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решението.

Правителството отново хвърли сянка на съмнение за шпионска дейност и работа срещу интересите на страната. Премиерът се позова на доклади на ДАНС относно шпионска дейност.

Елеонора Митрофанова: Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна, както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава.

Прокуратурата води разследвания, че е уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат. Новината бе съобщена на 2 март. Преди това главният прокурор Иван Гешев съобщи за шпионска група, сравнена с легендарната "Петорка от Кеймбридж".

Елеонора Митрофанова: Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители, т.е. официалните представители на военното ведомство са изгонени.

Не бяхте ли вие човекът, който премина добрия тон? И има ли друг дипломат, който нарича премиера на една страна "чиновник"?

Елеонора Митрофанова: А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени , който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот.

Някои политици искат да бъдете отзована. Мислите ли да се оттеглите в името на компромиса?

Елеонора Митрофанова: Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика.