„Ясно беше ние какво ще направим. България е в тежка политическа ситуация“, каза Даниел Митов, след като върна втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

„Ясно е, че партиите, които се опитаха да се представят за алтернатива, не успяха по никакъв начин да работят по правилата на многопартийната парламентарна демокрация. Не успяха да се разберат за съставяне на правителство. В същия момент се опитват да играят странни роли на опозиция, при положение че са взели цялата власт, особено в парламента“, коментира Митов.

„Не можем да разберем откъде е тази странна претенция те да се представят за опозиция. Те имаха отговорността да съставят кабинет и се провалиха“, допълни той.

По думите му трябва да стане ясно, че без политически диалог няма алтернатива.

„Вече трябва да започнем да си говорим и да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и разговор с нас не може да се върви напред“, каза Даниел Митов, допълвайки, че не вярва, че при третия мандат някой ще се опита да разговаря с тях.

След разговора на „Дондуков” 2 Митов информира още, че с президента са говорили и за предстоящите президентски избори, но датата на провеждането им зависи от парламента. Тя ще бъде определена до десетина дни, предполагам той.

Даниел Митов засегна и темата по процедурата за придобиване на нова партида американски самолети F-16 Block 70.

"Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев и служебното правителство. Радваме се, че са осъзнали, че политиката на ГЕРБ за модернизация на Българската армия е правилна и я продължават", заяви той.

Томислав Дончев каза от своя страна, че оттук нататък има три варианти и те са лоши. Според него България трябва да има титулярно правителство с нормален политически хоризонт.

„Първият вариант е да бъде създадено правителство с третия мандат. Добре е България да има титулярно правителство, но то ще бъде слабо, без ясна отговорност и без стабилна парламентарна подкрепа. Избори две в едно също е лош вариант. Освен това се боя, че ще изчерпим търпението на хората. Парламентарни и президентски избори с отстояние на няколко седмици също не е добър вариант“, на мнение е Дончев.

На въпрос кога ще стане ясна кандидатурата на ГЕРБ за президент той заяви, че скоро.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова една от важните задачи в законодателната дейност на 46-ия парламент е разглеждане на промените в Изборния кодекс.

"Категорично и на консултациите при президента, и днес той самият потвърди, че все още държи на становището си за това разписките в края на изборния ден да се преброят като гаранция за честен вот. Това е едно от нашите предложения. Второто ни предложение е по отношение на възможността да се гласува и с хартиени бюлетини, отчитайки, че има голяма вероятност да има избори две в едно и отчитайки, че на места ще се провеждат частични местни избори. Това ще затрудни и избирателите, и целият изборен процес. Затова считаме, че една от първите задачи в законодателната дейност трябва да бъде именно разглеждането на промените в Изборния кодекс", каза Атанасова.