Убийство, а не самоубийство - тази версия се появи днес за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. Младият военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово.

ГЕРБ-СДС опровергаха първоначалната версия по случая с мъртвия военнослужещ, който е участвал в учението до летището в Чешнегирово. Тогава американски командоси нахлуха във фабрика и насочиха оръжие срещу цивилни хора. 

Два месеца по-късно Минчев беше открит мъртъв. От партията на Бойко Борисов изразиха сериозни съмнения по лансираната версия самоубийстмво

„Случаят с лейтенант Тодор Манчев е еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Формалното разследване и опитът да се прикрие убийство е начинът, по който функционира цялата администрация в момента, управлявана от Радев“, коментира Даниел Митов.

Преди няколко дни ГЕРБ-СДС поискаха анкетна комисия да разследва факти и обстоятелства около казуса "Чешнегирово". 

По думите на Даниел Митов целта е да се осигури непрекъснат комфорт на Румен Радев и да бъдат назначавани хора, лично от него, на които той има доверие. Именно по този начин му се осигурява не само комфорт на изборите, а и ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат, заяви Митов.

„Тези хора не се спират пред нищо, дори и да прикриват престъпления, включително убийство, за да може техният кръстник Румен Радев да си спечели втория мандат, а те да си задържат поста“, заяви Даниел Митов.

„Ние знаем, че Румен Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява Военна полиция. Сега вече ген. Ивайло Сотиров. Инцидентът беше очевидно прикрит, за да може този човек да бъде повишен в звание генерал и да бъде направен шеф на Военна полиция“, твърди Митов.

Той призова и другите партии да подходят отговорно и да застанат зад тях в тази битка.

Според Тома Биков казусът "Чешнегирово" придобива формата на потресаващ скандал.

"Има много детайли, които трябва да се анализират по отношение на разследването. Но за да стане това, трябва още днес Румен Радев да освободи от длъжност директора на Военна полиция. Този човек има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци и по отношение на прикриването на това убийство и замяната му за разследване за самоубийство, което очевидно не е така. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск да бъдат потулени и други доказателства", заяви Биков.

Той настоя министърът на отбраната незабавно трябва да подаде оставка и тя да му бъде поискана от президента.

"Трябва да се осигури пълна прозрачност по отношение на това какво се случва във Военна полиция и всички, които са участвали по някакъв начин в това разследване, да бъдат вкарани в списъка на заподозрените, които са прикривали това престъпление", допълни Биков.

Отговорът на властите

От Министерството на отбраната контрираха, че Военната прокуратура разследва случая, а не Военна полиция. Вътрешният министър Бойко Рашков пък обясни, че не знае дали е извършена есхумация в хода на разследването.

На този етап от прокуратурата запазиха мълчание дали сe работи по версия "убийство". 

Все още липсва отговор от президентската институция относно обвиненията, отправени към Румен Радев.