"Натовските войски са наши войски - дали са от Германия, Франция, САЩ или другаде, са наши войски. Ние имаме договор с всички тези държави да се пазим взаимно и когато на източния фланг има напрежение, те са тук заради нас и заради българските граждани, а на нас като правителство ни е важна сигурността на държавата и капацитетът на българската държава", заяви министърът на външните работи Даниел Митов, цитиран от БТА.

Във връзка с намеренията за разполагане на военна техника в България Митов заяви, че за пореден път се създава истерия около нещо, което е планирано, обявено е предварително, договорено е на Срещата на върха на НАТО в Уелс.

На тази среща бе приет план за готовност за действие, който включва засилване на ученията в НАТО в отговор на кризата в Украйна, а и имаме и криза в Близкия Изток, отбеляза Митов.

По думите му въпросният план включва адаптационни мерки и мерки, които гарантират сигурността на държавите членки на НАТО, особено по източния фланг, като такива гаранции се дават през засилени учения.

Такива учения имаше в началото на годината и пак се създаде истерия, припомни министърът. Планираните учения са над 70. Когато имаме готовност и повече информация по техническите параметри, ще уведомим както обществеността, така и комисията по отбраната, категоричен беше министърът.

Министърът посочи, че няма да се разполагат нападателни оръжия, няма да има нападателна техника на НАТО, която да може да се възприеме като признак за агресия. По думите му с ученията се повишава отбранителният капацитет на нашата армия.

Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев отбеляза, че разполагането на техника и войски на Алианса се извършва на основа на предварително одобрени планове за военнослужещите, които ще извършват тренировки и в този смисъл не е възможно САЩ, като член на НАТО, да разположат военна техника, без тази техника да е включена в плана за тренировката за участието, в какъв период от време, на кой полигон и т.н.

Съгласно споразумението от 2006 година, войските на САЩ могат да извършват тренировки на територията на България в рамките на до 2500 души със съответната техника. Към този момент тази численост не е достигната и няма да бъде достигната, увери заместник-министърът.