Между 950 милиона и 1 милиард по-малко ще съберат митниците тази година. Прогнозата е на бившия и настоящ началник на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

Ниската събираемост, кадровата политика, блокираното митническо разузнаване са сред основните проблеми в системата, обяви още той.

Въпреки лошата работа в Агенцията досега, Танов обеща в бюджета за октомври да бъдат видими резултатите от работата му. По думите му към плана от януари до юли не са изпълнени почти 500 милиона лева, което е със 100 млн. лева по-малко дори от миналата година. В митниците са правени необосновани назначения, като в същото време работата на отделни отдели е била блокирана, открил при ревизията Танов.

„Очакванията на хората за по-добър живот, за по-високи пенсии не могат да се сбъднат, ако не се стабилизират нещата в приходната агенция. За съжаление, има назначени хора с осъдителни присъди, включително и в чужбина, и в момента ръководят мобилните групи”, коментира Танов.

Той обяви, че в митниците са правени необосновани назначения и били блокирани важни отдели. Само за тази година на работа са постъпили близо 90 служители без конкурс. Експресната ревизия на новия-стар директор показвала и липса на протоколи от извършени проверки.

Танов ще се раздели с една част от директорите на районните митници. Всички открити нередности той обеща да препрати в прокуратурата.