Митничарите не искат да се местят извън София. Повече от 400 служители обсадиха Министерството на финансите срещу готвената административна реформа.

Служителите на Агенция Митници преминаха пеша разстоянието от сградата си до финансовото ведомство. Пред административната сграда към тях се присъединиха и работещите в Морска администрация.

Финансови загуби, провалени европроекти и разбити семейства са само част от възможните негативите, според протестиращите, които казват, че няма да спрат с демонстрациите и готвят масово напускане.

Частен случай

За 13 години като служител във Външно министерство Анна Натова е отхвърлила няколко предложения за преместване. Не смята, че има работа, която да си заслужава да жертва семейството си. Затова е решена да напусне, ако административната реформа се приложи.

За близките й преместването също изглежда немислимо - съпругът на Анна е професор в Софийския университет, а синът й учи в Американския колеж.

"Морска администрация" отговаря за корабния трафик по Дунав и Черно море. Според служителите тук евентуална подмяна на персонала ще блокира работата най-малко за година и ще доведе до финансови загуби.

"Вярно е, че има много моряци във Варна, но моряци с този специфичен опит няма, а те за съжаление се подготвят за много дълъг период от време", смята Петър Петров, ИА "Морска администрация".

Агенцията наброява около 50 човека, над 80 на сто от служителите са заявили готовност да напуснат, вместо да се преместят във Варна.

Планът за административна реформа предвижда още данъчните да се преместят във Велико Търново, Агенцията по рибарство във Варна, тази по лозата и виното в Плевен, Агенция Пристанищна администрация в Русе, а ресорният на туризма министър на икономиката с дирекцията му ще бъдат прехвърлени в Пловдив. За процеса от Министерство на финансите признават, че още нямат анализи колко ще струва той и колко пари ще се спестят.

Организаторите на протеста се заканват да продължат с демонстрациите, тъй като нямало повече какво да губят. „Очакваме подкрепа и от други структури на държавната администрация, защото има много декларации в наша подкрепа. Тук се борим за хляба си, затова има страх за работните места. Готови сме да стигнем и до съда, и до Брюксел”, коментира Стефан Стефанов.

Русе пък ликува

И докато в София протестират, Русе подкрепя местенето с декларация на общинския си съвет и подписка. Там очакват централата на митниците да им донесе повече работни места и по-висок стандарт.

Студентите европеисти от местния университет са направили анкета - 92% от обикновените русенци били "за" местенето на митниците край Дунава. Университетът вече е готов да произвежда специалисти митничари.

Вече има и оферта - инвеститорът на "Бизнес парк Русе" Богомил Димитров предлага митниците да се настанят именно в едно от телата на бизнес парка. Остава месец власите да кажат дали биха заменили централата на митниците в София за бизнес сградата в Русе.

На конкурсите за работа в русенската митница има по 40 кандидати за 1 място. А централата на митниците означава цели 576 щатни места.

В общинския съвет "за" местенето са всички политически сили с изключение на БСП. В подкрепа на реформата са събрани 11 000 подписа на русенци.