Кървав инцидент беляза края на протестите срещу високите сметки за ток във Варна. След като шествието се разотиде, един от неформалните лидери на недоволните е бил наръган с нож.

Бившият футболист Иван Петров е приет в Спешното отделение на варненската болница. Все още не е ясно какво е състоянието му.

Днес беше четвърти ден пореден ден на протести във Варна срещу високите сметки за ток. Шествия имаше през деня и в Пловдив, Сливен и София.

Във Варна няколкостотин души блокираха бул. „Мария Луиза” и се отправиха към площад Св. Св. Кирил и Методий”. Очаква се блокада на Аспарухов мост. По-рано полицията в морската столица предупреди, че няма да се допусне това и ще използват всички законови мерки за спазване на обществения ред. Група варненци пък се оплакаха от полицейски тормоз, след като петима бяха арестувани след вчерашния протест.

Пловдивчани и днес излязоха по улиците на града, обявявайки се срещу високите сметки за ток пред управлението на електроразпределителното дружество.

Множеството скандира „ЕВН вън” и „Мафия вън” и на мегафон разказаха своите проблеми със сметките и заявиха, че българите са търпелив народ, но положението може да стане неудържимо.

По-рано през деня близо 1000 души се събраха в Сливен на митинг пред сградата на ЕВН и настояха сметките им за последния месец да бъдат коригирани и преразгледани. По обяд сградата на дружеството беше опразнена и служителите са си тръгнали.

В София проетстиращите напарвиха "флашмоб" с минаване по пешеходната пътека пред икономическото министерство.

Днес за първи път се случи протестите да напуснат границите на големите градове. Стотина души се събраха в Дулово.

Хората заявиха, че са убедени, че държавата е изпуснала контрола над ЕРП-тата и техният произвол е за сметка на всички българи, независимо към кое от тях плащат сметките си. Много от протестиращите имат и конкретни предложения.

„Пълна проверка от страна на държавата на ЕРП-тата, по отношение на всичко. При положение, че ще констатират нередностите, а те ще ги констатират, да му вземат лиценза”, посъветва един от протестиращите Стоян Александроя.

„Аз съм на 18 г. и смятам вече да си защитавам гражданските права и не само моите, но и на цялата държава, на цяла България. И всеки един трябва да го прави, защото когато сме заедно, сме силни, и никой няма да може да си прави каквото си иска”, заяви Петър Стефанов.