14 ноември е най-вероятната дата за първия тур на президентските избори. Това каза председателят на парламента Ива Митева на правна комисия. По думите ѝ партиите са се обединили около тази дата. 

Това означава, че ако има балотаж, той ще е на 21 ноември, когато изтича и мандатът на държавния глава.

Тя ще покани лидерите на парламентарните групи преди председателския съвет, който ще се проведе утре, за да преговорят още веднъж решението за насрочване на президентските избори.

"Ще ги помоля да внесем решение и да ги насрочим", добави Митева.

Относно актуализацията на бюджета тя коментира, че може да бъде приета. Председателят на парламента добави, че актуализацията ще се разглежда другата седмица и ако е необходимо, ще се удължава пленарното време на заседанието, докато бъде приета.

Тя също така коментира идеята на „Демократична България“ за предсрочно разпускане на Висш съдебен съвет (ВСС) и заяви, че има притеснения относно нея, тъй като има решения на Конституционния съд, според които конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон.

По-рано от коалицията внесоха проект за промяна на Закона за съдебната власт, който предвижда промяна на статута на ВСС, премахване на кариерните бонуси за членовете на Инспектората към ВСС, както и предсрочно прекратяване на мандата на настоящия съвет.

Законопроектът предвижда за времето на мандата си изборните членове - съдии, прокурори и следователи, да продължат да осъществяват юридическата си професия при намалена натовареност. Сега по време на мандата си във ВСС членовете му губят качеството си на съдии, прокурори и следователи.

Ако законът бъде приет от Народното събрание, новият избор на членове на съвета следва да се проведе в двумесечен срок от влизането в сила на промените. Новият ВСС се смята за образуван, след като бъдат избрани две трети от неговите членове, е записано още в проекта.