Заради над 200 случая на хепатит с неизвестен произход при децата по света здравните власти са с повишено внимание за подобни случаи у нас.

За пръв път мистериозната инфекция беше докладвана във Великобритания в началото на април.

Майка на две момчета и на момиченце, Йоанна Лечева е чувала за случаите на хепатит с неизвестен произход. Не се притеснява, защото взима всички мерки.

„В детските градини децата ходят с неизлекувана хрема, неизлекувани стомахчета и това води до заразяване на други деца. Най-важното, на което ще обърна внимание, е през отпускарския период да спазваме висока лична хигиена и децата да не ядат и пипват всичко от земята“, казва Йоана.

Това е правилният подход, казва д-р Мила Байчева. У нас такива случаи няма, но от началото на годината в столичната педиатрия са преминали няколко деца с остър хепатит, причинен от COVID-19.

„Това, което ни тревожи е нарастващият брой случаи с начало в Обединеното кралство. Съобщени са случаи в доста европейски държави и в Щатите. Притеснителна е и малката възраст. И най-вече необходимостта от чернодробна трансплантация, описана при много малко случаи. Но за съжаление, към момента в България такава не може да се извърши от спешен порядък“, казва д-р Байчева.

Установените случаи на новия хепатит са при деца от 1 месец до 16 години. Сред докладваните симптоми са жълтеница, повръщане, гадене, температура и силно завишени стойности на чернодробните ензими. Точният причинител остава неясен, а епидемична връзка между случаите няма.

„При не малка част се доказа връзка с аденовирус, но не при всички. И освен това той обикновено причинява конюнктивит, инфекция на горни дихателни пътища, но не и хепатит. Твърде вероятно е да се окаже, че се касае за вирус и кофактор - например преболедуване от COVID-19”, казва проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 
По данни на Световната здравна организация до този момент са установени 228 случая на непознатия хепатит в поне 20 държави. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!