Днес е Ивановден, празник за стотици хиляди българи и техните близки. На 7 януари православната ни църква почита паметта на Свети Йоан, който кръщава Божия син в река Йордан.

Имен ден празнуват над 350 000 българи с имена Иван, Калоян, Йоан, Ваня, Ивайло, Яна и техните производни.

Името Иван носят 144 хиляди българи. То е второто най-разпространено име сред мъжете у нас след Георги.

Майчин дом е първият дом на най-малките. От няколко години тук заедно работят д-р Костов и д-р Диков. И двамата са Ивановци - колеги, дългогодишни приятели. Преборили са заедно трудностите и през изминалата година.

„Хората изпаднаха в едно безверие. Просто да намериш начин да ги убедиш, че дяволът не е толкова черен“, казва д-р Иван Диков.

Двамата помагат при спасяването на 26-годишна бременна с вродени аномалии и отстранени органи. Участват и в организацията по транспортирането на тримесечно бебе до Франция.

На празника си днес двамата лекари обединяват грижи и за Танита, бъдеща майка в деветия месец. „Тук имаме най-прекрасното нещо – раждането на живота, любовта към българската жена“, казва д-р Костов.

Във времена на пандемия, в името на човешкия живот се уповават на науката, но не обръщат гръб и на вярата. „Професията е не само избор, но и призвание. Лишаваш близките си от това, което си длъжен да им дадеш. Но, слава Богу, имам семейство, което ме разбира“, казва д-р Диков. „Вярваме в доброто и виждаме всеки ден, че то се случва и това ни прави щастливи“, казва д-р Костов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!