България с благороден жест към пациенти в Европа – за първи път от две години предоставихме бял дроб по линия на „Евротрансплант” за клиниката във Виена. Благодарение на хуманния акт на близките на донора беше спасен и втори живот – у нас.

В операционните на Военномедицинската академия преди няколко дни лекарите дават шанс за живот на пациентка със спешна нужда от здрав черен дроб. За белия дроб не е търсен пациент у нас. Белодробни трансплантации не се правят в България, а нито една чужда клиника все още не е приела български пациенти. Така органът е дарен в чужбина и е трансплантиран на нуждаещ се във Виена. 

Снимки запечатват момента, в който 52-годишна жена в последен стадий на чернодробна цироза получава шанс да живее пълноценно. Трансплантацията извършва екипът на проф. Никола Владов.

Снимка: btvnovinite.bg


„Фактът, че се чувства добре, че е изведена от реанимация, е една предпоставка, че следоперативният период протича нормално”, заяви той.

Семейството на чакащия за бял дроб Красимир се пита защо Агенцията по трансплантация не ги е потърсила.

Снимка: btvnovinite.bg

„Д-р Христов в едно интервю каза, че при първата донорска ситуация ще дойде екип от чужбина за 2 часа. Обаче това не се случи”, отбеляза Мария Проданова, майка на Красимир.

Писмено агенцията обясни, че до подписването на споразумение с чужда клиника не търсят български реципиенти. Даряването на органи за „Евротрансплант” обаче увеличава шансовете ни това да се случи. 

„Крайно време е медицинските администратори да разберат, че когато изпращаме органи към „Евротрансплант”, и по-специално бели дробове, това означава още спасени животи”, коментира Наталия Маева, зам.-председател на НПО. 

„Дано управляващите, като гледат това интервю, да го видят в какво състояние е. Дано направят нещо”, изтъкна Мария Проданова. 

Министерството съобщи, че са помолили „Евротрансплант”, клиниката във Виена и австрийското министерство на здравеопазването да приемат българите в спешно състояние. Междувременно стана ясно, че още един пациент от листата на чакащите за белодробна трансплантация е издъхнал. 

Така българите, които чакат за здрав бял дроб, са 15, а общо в списъка на чакащите са над 1000 души. 

Това е 13-ата донорска ситуация от началото на годината и до момента сме далеч от изискването за пълноправно членство в „Евротрансплант” за поне 70 донора годишно.