Ваксини за новородените у нас ще има, дори и да бъда глобен. Това обяви пред bTV министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Мирослав Ненков, който има всички шансове да завърши управленската си кариера в съда.

За какво става въпрос?

Министърът прекрати договора с фирмата доставчик на шествалентната ваксина за бебета, тъй като компанията я предлага в опаковка, която не е в позитивния лекарствен списък. Ненков уточни, че съдържанието на самата ваксина е такова, каквото е договорено, но все пак има нарушение за закона.

В последния възможен момент от срока за обжалване фирмата завежда дело Комисията за защита на конкуренцията, а е възможно да се обърне и към административния съд.

Министърът обаче обясни, че има два варианта - или да се чакат тези процедури, които ще отнемат няколко месеца, или да се пристъпи към нова поръчка чрез пряко договаряне, за да има ваксини. При втория вариант Ненков най-вероятно ще бъде глобен.

Той обясни, че е готов да изтегли 15 000 лева потребителски кредит, с които да покрие санкцията, но дупката в имунизационния календар на бебетата да бъде преодоляна.

За мен е важно да се осигурят ваксините, увери д-р Ненков. Надявам се до края на другата седмица този проблем да бъде решен, допълни той.

Законно източване

Той разкри фрапиращи нарушения, които са били засечени при финансирането на клиничните пътеки.

НЗОК плаща всичко, за което е получила документи, и съблюдава само за правилното попълване на книжата. Но ако постъпи искане за финансиране на поставени 12 стенда на пациент, това е престъпно и е явно нарушение, даде пример Ненков.

Според него НЗОК финансира дори явните нарушения и това е порочността в системата. Той даде пример и с финансирането на лекарства за онкоболни. Едно и също лекарство се заплаща по различни цени от касата, но това не е нарушение на закона.

Здравният министър призна, че има много болници, които са в тежко финансово състояние.

Не сме достатъчно подготвени за Ебола

На въпрос, свързан с констатациите, че страната ни е тотално неподготвена да се справи с вируса ебола, здравният министър отговори така: "Това означава, че трябва да се кача на колата, да купя катинари и вериги и да заключим всички инфекциозни отделения  в страната. Не сме подготвени като други европейски държави, но имаме готовност”, категоричен беше здравният министър.

Ненков не съжалява, че е поел поста на здравен министър, но не би приел да остане на него в политически кабинет.