"Тежък комуникационен и организационен проблем". По този начин формулира причините за напрежението около евтаназирането на близо 4000 глави добитък бившият земеделски министър Мирослав Найденов. По думите му са допуснати груби грешки.

Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат еднолични, заяви той.

"Когато стана това събитие, директорът на Агенцията по храните трябваше да задейства чл. 127 от ветеринарния закон, който гласи, че има Централен епизоотичен съвет към МС. Този съвет не е събран и той постави в изключително тежка ситуация министър-председателя – той да назначава оперативен щаб, тоест прехвърли отговорността към него. Доколкото познавам министър-председателя, защото всъщност неговите действия са най-адекватни в ситуацията, той свърши това, което трябваше да свърши Агенцията по храните. И понеже това, доколкото го познавам, няма да бъде минато току така, очаквам той да поиска оставката на директора на Агенцията по храните. Просто това не е работа на министър-председателя", допълни Найденов.

Ако приемем, че става въпрос наистина за чума, тук се появява проблем с действията на Агенцията по храните, чиито ветеринари вече са се изнесли от населените места, което е изключително опасно, каза той. Рискът в момента е огромен, рискът е невероятен, каза той.

Според него трябва първо да се започне с широка информационна кампания, хората трябва да знаят какво става, а не да се пускат ветеринари без да се обяснява на животновъдите какво се случва.

Найденов беше категоричен, че не одобрява влизането на ветеринарите с полиция.

„Това не са нинжи. Евтаназията е страшно неприятно нещо. Това е последният изход и никой от ветеринарните лекари не е подготвен да извърши няколко хиляди евтаназии. Така че те ги поставят в изключително тежка ситуация. Това не се прави така – пускат ги, не обясняват на хората за какво, отсреща е нормално да има съпротива, нормално е да има протести”.

Бившият земеделски министър припомни, че по негово време е имало много тежка зараза от шарп, но не е имало такава съпротива и когато са потърсили европейските институции за съдействие, в случая „Ди джи санте”, те е трябвало да дойдат предварително и мерките да бъдат набелязани заедно.

По думите на Найденов директорът на БАБХ е трябвало веднага да се задейства според законодателството и да свика Съвет, който да се произнесе по този спорен въпрос.

Решенията на директора на Агенцията по храните не могат да бъдат взимани еднолично, коментира още Найденов и допълни, че очаква оставката на д-р Дамян Илиев да бъде поискана.

Това избиване на животните е крайна мярка, която се препоръчва поради икономически причини, а не от ветеринарно-медицински, допълни той. Найденов е на мнение, че ЕК трябва не само да участва в този диалог, но и финансово да подпомогне засегнатите животновъди.

Гостът беше категоричен, че най-голямата опасност е липсата на ветеринари на място от вчера. Според него в целта си Агенцията по храните бързо да се справи със ситуацията, са довели до това гражданско неподчинение, до укриването на животни, което усилва риска още повече. Най-адекватно действаха министър-председателят и министърът на земеделието, каза на финала Найденов.