Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е изказвал само хипотези на възможните изходи по казуса със заменките на Тройната коалиция, а не е коментирал решения на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните, след като Найденов вся смут, а от Европейската комисия после го опровергаха.

Преди 2 дни министърът заяви, че България може да бъде глобена с милиарди левове заради заменките на гори, направени по времето на Тройната коалиция. „Очаква се до края на годината Евросъюзът да вземе решение дали България да бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ. Правните очаквания са за негативен изход”, уточни министър Найденов.

„Ако държавата ни бъде осъдена, ще бъде даден срок за връщане на горите или за компенсиране на разликата в цените. Ако не се случи, ще й бъде наложена глоба, която по всяка вероятност ще бъде в рамките на няколко милиарда”, каза още Найденов.

Ден по-късно обаче Европейската комисия определи като неоснователни и спекулативни притесненията на министъра.

„Започналото през 2010 г. от Еврокомисията разследване на горските заменки все още продължава и тя не е взела никакво решение дали те представляват държавна помощ”, обясни говорителят по въпросите на конкуренцията Антоан Коломбани, цитиран от БНР. „На този етап е преждевременно и спекулативно да говорим за санкции”, добави той.