Вярвахме до последно, че ще има колеги, които ще гласуват по съвест и ще оценят подобаващо работата на това правителство. Това каза председателят на парламента Мирослав Иванов.

„Вярвам, че успяхме в рамките на тези 6-7 месеца при съпътстващи множество кризи да вземем важни решения за страната и се надявах, че тази добре свършена работа ще бъде оценена, за съжаление не се случи. Гледаме смело напред. В разговори, които съм водил с колеги от останалите групи, аз съм се интересувал от това те как се чувстват, защото беше видимо, че не се чувстват добре и върху плещите им лежи огромен товар“, допълни Иванов.

Дневният ред за утре вече е публикуван, съобщи той.

„Той отново съдържа важните точки, по които не можахме днес да разискваме заради саботаж от страна на опозицията. За съжаление, заради отсъствието на ИТН, ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС днес не можахме да обсъждаме няколко важни закона по отношение, на които има открити наказателни процедури срещу страната. Не можахме да обсъждаме Закона за енергетиката, който съдържа важни текстове в посока компенсациите за цените на електроенергията за бизнеса и първа точка беше изборът на председател на НС“, обясни Мирослав Иванов.

По думите му не е имало индикации, че няма да влязат в залата.

„Темата, която се разискваше най-горещо на Председателския съвет беше изборът на председател на НС. От опозицията искаха да бъде включена тази точка, защото искаха да се гласува и оставката на правителството. Призовах тази нова коалиция да каже кой е техният кандидат, защото не може да настояваш тази точка да влезе в дневния ред на НС без да имаш кандидат. И за нас беше учудващо, че този кандидат ще бъде Ива Митева, но след първите протести тя като че ли се уплаши от този пост и се отказа“, отбеляза Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.