„По правилник процедурата за избор на нов председател на парламента следва да се проведе в 14-дневен срок. Аз няма да се възползвам от правото да стоя 14 дни начело на Народното събрание“, каза пред журналисти Мирослав Иванов, който временно е председател на парламента.

„Смятам още следващата седмица да включа тази точка в работата на Народното събрание и то да избере своя нов председател“, каза той.

По думите му в „Продължаваме промяната“ все още не е коментирано дали ще бъде внесена кандидатура, дали тя ще бъде обща на коалицията. Предстои това да се случи през следващите дни. Тази точка ще бъде разгледана може би в сряда.

Според него не е необходимо в неделя да има извънредно заседание на Народното събрание.

„Предстоящ вот на недоверие е изключително важен и парламентарните групи трябва да помислят трезво какво следва оттук нататък като поведение“, на мнение е Мирослав Иванов.

Той коментира и последния сблъсък между депутати в парламента.

„Провокира се нова поредна неприятна ситуация в парламента. Наш колега се опита да разговаря с колегите от ДПС и те реагираха доста остро. Наскачаха от местата си и се стигна до малко по-сериозни взаимоотношения“, обясни Мирослав Иванов.

„Г-н Ананиев ми сподели, че е помолил колегите от ДПС да изтеглят своите депутати от насъбралата се група, а той ще изтегли нашите. В този момент г-н Хамид го изблъскал“, каза той.

По думите му в четирите случая на сблъсъци между депутати в парламента досега инициатори са три пъти ГЕРБ и веднъж ДПС.

„Може би колегите от опозицията са напрегнати. Защо - не мога да кажа. Може би заради това, че се случват някои хубави неща в полза на обществото - например „Капитан Андреево“, коментира още Мирослав Иванов.

На въпрос дали смята да наложи наказания на депутатите той заяви, че в момента директното налагане на наказания не е най-добрият подход, защото може да провокира ответна реакция и да се стигне до нови проблемни ситуации.

„Ще се опитам с диалог да успокоя страстите, защото е важно Народното събрание да продължи работа“, на мнение е Иванов.