Шествие в подкрепа на Украйна и срещу войната събра огромно множество в центъра на столицата тази вечер. Демонстрацията се случва точно месец след началото на руската инвазия.

Хиляди поискаха мир и призоваха за солидарност с атакуваната Украйна. Присъстващите се обявиха за единна европейска позиция.

Снимка: БГНЕС

Шествието тръгна от площад „Независимост“, премина по бул. „Цар Освободител“ и достигна до „Орлов мост“.

Там присъстващите запалиха свещи - под формата на думата "Деца", символизираща надписа пред взривения театър в Марупол.

Участниците бяха облечени в цветовете на украинското знаме – жълто и синьо, носеха украински флагове и плакати, с които изразиха несъгласието си с войната.

Снимка: Ладислав Цветков

Според организаторите целта е да се изрази солидарност и да се демонстрира единна европейска позиция. Те казват и, че не са съгласни с политиката на руското посолство в България.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано днес на метростанция „Сердика“ е възникнало напрежение между човек с плакат срещу руския президент Владимир Путин и жена, която се е опитала да скъса този плакат. Стигнало се е до лек сблъсък, който обаче е потушен.

Демонстрацията съвпадна с призива на украинския президент Володимир Зеленски в деня, в който се навършва месец от началото на инвазията в страната светът да излезе по площадите в знак на солидарност.

Снимка: Ладислав Цветков


През следващите дни подобни шествия са планирани в още няколко български града - сред които Бургас, Варна и Пловдив.