В Световния ден на здравето почит към медиците, които загубиха живота си в битката с COVID-19. Tочно в 12 ч. техни колеги от цялата страна запазиха минута мълчание пред болниците и спешните центрове. От началото на епидемията досега у нас са загинали 133-ма служители на предния фронт. Сред тях - 70 лекари и 29 сестри.

Воят на сирените и мълчанието на десетките пироговци бяха в памет на техните колеги, които си отидоха от голямото семейство на спешната болница.

Един от тях е д-р Евелина Желязкова. Губи битката с COVID-19 във втората вълна – през  ноември. Д-р Джунков говори за нея като за близък приятел.

„Винаги усмихната, професионалист! Бореше се до последно, искаше да живее. Тя ми писа в 8 вечерта, че я местят от изолатора в реанимацията и се радва, че ще има грижи и че ще се оправи! Аз й написах – браво, ще се чуем утре! Но… това беше… край“, спомня си д-р Людмил Джунков от УМБАЛСМ "Пирогов".


Д-р Желязкова е прекарала целия си живот в спешната болница. Спасила е стотици пациенти.
Днес отделението по оперативна гинекология пустее без нея.

„Загубихме човек от семейството, прекрасен човек… не мога да се сдържа, защото ми беше много близка. Невероятна…“, сподели Дениза Димитрова.

На пироговци днес не им е до празник.

„Все още, колкото и да ни се иска, ние не виждаме края на тази епидемия и за съжаление в тази битка бяха дадени много жертви. От нашата болница са седем. Така че има с какво да се гордеем, но наистина малко със свити сърца ще празнуваме“, заяви проф. д-р Николай Габровски.

Заръката на д-р Желязкова към колегите остава – да бъдат всеотдайни, да продължат битката и да бъдат добри.

В памет на героите в бяло в 12 ч. завиха сирените на болници и спешни центрове в цялата страна.

В инициативата на БЛС се включиха медици от десетки лечебния заведения от цялата страна, сред които ВМА, „Пирогов“, Александровска болница, ЦСМП - София, УМБАЛ “Софиямед”, УМБАЛ “Пълмед”, УМБАЛ “Св. Анна”, МБАЛ “Бургасмед”, МБАЛ „Св. София“, УМБАЛ „Канев“, КОЦ-Русе, БЧК и редица други.

За последното денонощие нови 84 медицински служители са се заразили с коронавирус, показва Единният информационен портал. Общо инфектираните са малко над 4000, а положителните тестове са близо 23 на сто от всички изследвания.

В болници са 10 355 души. За съжаление, 132-ма души са починали. 2759 са излекувани.