Температурите паднаха доста под нулата на много места в страната. Минус 16 градуса отчетоха в Кнежа. Мразовито ще бъде и през следващите два дни. 

Много хора в страната са принудени да работят на открито при минусови температури. Това са предимно служителите в чистотата и строителните работници.

Снимка: iStock

Работата на студено обаче крие рискове и е важно да се спазват изискванията за безопасност на труда. От Инспекцията по труда напомнят, че сред най-важните условия, които трябва да осигурят работодателите в тези случаи са подходящи и топли дрехи.

„Може да промени типа работа, да извършват по-безопасни дейности, по-чести почивки, промяна на работното време, топли помещения и топли напитки“, коментира Ваня Джупанова, експерт „Връзки с обществеността“.

„Горе-долу се опитваме да се раздвижваме. Така ще е. Работим по един час, влизаме вътре“, казва строителният работник Дани Данчев.

В Инспекцията по труда няма сигнали за нарушения при работа на открито. За сметка на това има постъпили оплаквания за студени работни помещения на служителите, които работят на закрито.

Следобед ще бъде слънчево и температурите в страната ще бъдат над нулата, но не повече от 4-5 градуса. Затопляне се очаква в неделя.