Турция и Румъния разположиха специални кораби за издирване и разчистване на мини в Черно море, в районите, където преди ден вече бяха открити няколко.

Румънските военни разпространиха кадри как обезвреждат мината, която беше открита на около 70 км от бреговете на Черно море, в района на Констанца.

На кадрите се вижда как специалния екип подготвя детонатор, който по-късно взривява мината във водата.

Турските власти обявиха, че специални екипи продължават да издирват плаващи мини в Черно море, и разпространи кадри от издирвателната операция.

У нас - двата сигнала за мини край българския бряг не бяха потвърдени. Военноморските ни сили обследваха райони съответно на 12 и на 37 мили източно от нос Галата.

На първото място са открити черни пластмасови кутии, а на второто не е намерено нищо.

Намерените край Турция и Румъния мини доказват, че те следват повърхностното течение в западната част на Черно море от север на юг. Това драстично намалява възможността боеприпас да достигне българския бряг, твърдят от Военноморските сили.

"Преминава на около 20 мили източно от Варна и на 30 мили източно от Бургас. Но пак подчертавам – фактът, че вече има открити три мини, не изключва възможността да съществуват и други", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

"Борбата с плаващите мини е по-трудно, защото те се носят свободно по повърхността на морето, имат малка отражателна повърхност и основното средство за откриване е визуално. Основно огледи с вертолети. Призовавам всички морски лица да бъдат бдителни, не сме въвели райони, забранени за плаване, защото не сме открили конкретна информация за мини", обясни адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната.

От едно от най-големите рибарски сдружения у нас обявиха, че корабите му спират да излизат временно на риболов.

"Няма да излизаме оттук-нататък поне 2-3 месеца, ние така го виждаме. Нека теченията да се раздвижат, да видим какво ще стане. Малко мини да излязат по брега, да се почистят. Тогава ще вземем решение", заяви Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски изгрев".

Рибарите се надяват на помощ от държавата, за да оцелеят.

И трите мини, открити досега, са от типа ЯМ, предназначени за борба с кораби.

С тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 см тя се задейства от три гаубано-ударни рога.

Военноморските сили остават нащрек, а минните ни ловци са в оперативна готовност.

Периодичното облитане на българската акватория ще продължи.