В навечерието на Коледа, министрите поставиха рекорд. Без да превишават обичайното време за заседанието си, те гласуваха цели 88 решения.

Министрите одобриха Национална програма за развитие 2020, вдигнаха минималната заплата в държавната администрация на 310 лева и социалната пенсия на 110.

На заседанието министърът на отбраната Аню Ангелов получи зелена светлина да купи бойни самолети за армията.

Старите "Миг-21" и "Су-25" ще бъдат заменени от поне осем многоцелеви изтребителя. Най-скъпата държавна поръчка ще стане без конкурс.

Догодина руските изтребители на армията ни излизат от експлоатация и трябва да бъдат заменени. По разчети на военните трябват минимум 8 нови самолета, които да могат и да бомбардират и да водят въздушен бой и разузнаване. Общо цената се очертава между половин и един милиард лева.

„Ясно е казано в решението, че ми се дава мандат да разговарям с държавите, които разполагат или произвеждат такъв самолет,” заяви военният министър Аню Ангелов.

Най-вероятно е да бъдат купени самолети Ф-16 от Португалия. За Ф-16 "втора ръка" оферти са дали и други 5 държави. Има предложения и за нови и втора ръка самолети "Юрофайтър" и "Грипен".

Която и оферта да бъде избрана, сметката от стотици милиони ще легне върху всички правителства до 2020-а година.

„Естествено, че това задължава българската държава. Но знаете, че за всеки такъв договор, който надхвърля 100 млн. лв., решение взима Народното събрание,” коментира Ангелов.

До 1 март военният министър трябва да докладва резултат от преговорите. Освен за самолетите, България ще трябва да плати и за тяхното оръжие и поддръжка. Паралелно с тях на въоръжение ще останат и руските изтребители Миг-29.