Министри от правителството в оставка бяха привикани в Столичната следствена служба по повод разследването на скандала с турските ваксини и обвиненията срещу здравния министър Петър Москов.

Почти всички министри от кабинета са призовани да дават обяснения за мотивите, с които са взели неприсъственото си решение по сделката за детски ваксини с Турция. Споразумението е същото, заради което вчера здравният министър получи обвинение.

На този етап само 6 от общо 19 министри не са привикани в следствието. Днес една част от тях дойдоха, за да бъдат разпитани. Някои от тях подминаха мълчаливо медиите, другите разказаха за срещата си с разследващите.

Първа се яви вицепремиерът и министър на образованието в оставка Меглена Кунева. Тя влезе и  излезе мълчаливо.

Примерът на Кунева последва и енергийният министър - Теменужка Петкова.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова каза, че срещата й с разследващите била, за да се установи как е минала писмената процедура за решението по сделката за ваксините с Турция.  „Не може един вътрешен министър или друг министър, по целесъобразност да вземе решение, затова администрацията трябва да е подготвена и да се даде решение”, каза тя.

Бъчварова отбеляза, че не е участвала в дебати по темата с ваксините. По думите й на правосъдието трябва да се съдейства и това не е нередно.

Министърът на отбраната в оставка вижда и друг контекст в работата на прокурорите. По думите на Николай Ненчев очевидно има политически елемент и се цели да се създаде впечатление и усещане, че някой е решил да предприеме конкретни действия.  

От прокуратурата посочват, че обвиненията срещу Москов нямат връзка с оставката на кабинета.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, обясни, че през април е било образувано досъдебното производство, а до края на септември са се събирали доказателства.  „Никой не е изчислявал дали някой ще си подава оставката след кандидат-президентската кампания”, добави тя.

Решението за повдигането на обвинение срещу Петър Москов е било взето още в края на септември, но умишлено се е изчаквало провеждането на президентските избори, подчертават от прокуратурата. 

Утре се очаква прокуратурата да повдигне обвинение и на Николай Ненчев заради сделката за ремонта на двигателите за МИГ-29 в Полша. Ако това се случи, Ненчев ще бъде вторият министър от Реформаторския блок, който е преследван от държавното обвинение.