Тристранният съвет от синдикати, работодатели и министри дебатират промени в размера на минималната, максималната и на социалната пенсия.

Предложението е да се увеличи тежестта на всяка една година осигурителен стаж. Ако то бъде прието средното увеличение на пенсиите ще бъде с 12,5%.

Снимка: btvnovinite.bg

Минималната пенсия би трябвало да стане от 300 на 340 лв. Максималната пенсия ще расте с по-бавни темпове и ще достигне 1500 лв. Социалната пенсия от 148,71 лв. ще стане 170 лв.

Решението зависи от Народното събрание. Социалните партньори обсъдиха и актуализацията на бюджета. Предлага се разходната част да бъде увеличена с 1,8 млрд. лв., като зад това обаче стоят допълнителни приходи в размер на 2 млрд. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Обсъден беше и бюджетът на Националната здравноосигурителна каса. По него имаше различни забележки. Финансовият министър Асен Василев се възпротиви на предложения от управителя на НЗОК Петко Салчев.

Според него в проектобюджета на НЗОК липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини. Освен това допълнителните 3 млн. лв., които са за допълнителна администрация, не трябва да бъдат включени в бюджета.

Снимка: БГНЕС

Василев обясни, че това не е ново изискване и тази дейност ще отпадне от НЗОК и ще остане там където се администрира в момента - АСП.

"Ако тези две корекции бъдат направени, бюджетът ще бъде приемлив. Иначе предлагам да не обсъждаме въобще бюджета на НЗОК", призова министърът.