Министерска проверка беше извършена след репортаж на bTV. На 20 юни в новините ви показахме щетите след разораването от багери на плажа на Камчия и сигнализирахме контролните институции.

Според регистрите на екоинспекцията заравненият пясък е от подвижни зараждащи се дюни. Ако това се потвърди от Агенцията по кадастър, ще бъде сезирана прокуратурата. По екологичното законодателство извършителят може да бъде глобен от хиляда до 10 хил. лв.

Плажът на Камчия е защитена зона по "Натура 2000".

„При всички положения има разрушена цялостна дюна и ние сме сигнализирали прокуратурата, защото плажът е неохраняем, няма стопанин на тази част, за да можем веднага да потърсим отговорност съгласно договорите. Чакаме кадастърът да установи дали са нанесени тези дюни в картата и какви са тези дюни”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

За нарушението от неизвестен засега извършител е сезирана прокуратурата, която извършва общонадзорна проверка.

Специализираната кадастрална карта на Агенцията по кадастър показа, че потърпевши са дюните.

„Едната зона, която са ни предоставили с площ 1178 кв. м. попада в зараждащи се дюни, а другата зона с площ 377 кв. м. попадат в чиста пясъчна ивица”, уточни Красимира Божкова, директор на службата по геодезия и кадастър.

Разкопаната територия е в неохраняема, безстопанствена зона. Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие предвиждат по-строги санкции в такива случаи.