Министърът на културата Боил Банов се самосезира по повод публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали и нареди спешна проверка.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Гневът на Рашидов е предизвикан от недопустимата намеса на техници, които "под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение". Това варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре, категоричен е председателят на комисията.

Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик.

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно, уточняват от Министерството на културата.

Пред bTV авторът на снимките, който е участвал в поставянето на лампите, каза, че действията му са били съгласувани с общината.

Кметът на Белоградчик потвърди за това пред bTV. По думите му, скалите не са били дълбани.

Било подменено старо осветление с помощта на събрани дарения.

Още по казуса очаквайте утре в "Тази неделя" bTV, на живо от Белоградчишките скали.