Строг контрол към мандрите поискаха млекопроизводители. Пред bTV фермерите изразиха надежда хората да ги подкрепят.

Не са изключени фалити, има доста фермери, които са принудени вече да продават собственост, животни, защото трябва да покриват кредитите досега, обясни млекопроизводител. Той допълни, че мандрите все още изкупуват млякото, но не е известно докога.

„Преработвателите твърдят, че внасят на прекалено добри цени вносни суровини от вида на кондензирано мляко, обезмаслено, сухи млека и работят с тях. Казват, че им е по-удобно така и по-изгодно за тях.

„Исканията са прости - наредбата за етикирането на продуктите се оказа, че не е толкова ефективна колкото се надявахме да бъде и много разчитахме на нея.

Сега се прилагат някакви промени, допълнения към нея, които ще влязат в сила, може би ще проработят, но ще окажат много дългосрочен ефект, допълни фермерът.

Диалог има и той не е спирал, заяви Николай Маринов, директор на „Земеделие и регионална политика” в МЗ и допълни, че само преди два дни е имало среща между млекопроизводителите и млекопреработвателите, на която са се взели наистина отговорни и важни решения.

При проверките в мандрите е станало ясно, че не всичко е наред, съобщи Маринов.

„Нарушения в мандрите почти няма. Тук е въпросът за изкупната цена на млякото, а тя в цяла Европа е по-ниска, защото има свръхпроизводство на мляко и няма как по друг начин да се получи, затова ние търсим компенсиране на животновъдите в други направления – първо с финансов ресурс, второ – с отдаване на повече ливади и пасища, за да могат да получават на единица площ повече субсидии и едновременно с това насочване на схеми и мерки за подпомагане, за да може да получават повече финансов ресурс”.