Половината осигурени пропускат годишния профилактичен преглед при личния лекар. Според Министерство на здравеопазването статистиката ще се промени, когато се осигури един свободен ден в годината за задължителния преглед.

Работодателите изчисляват, че ако дадат на всички работещи допълнителен ден платен отпуск за профилактика, то загубите за тях ще са сериозни.

Затова някои са против реформата на министър Москов и идеята, който не посещава профилактика да плаща по-високи здравни вноски.

Общопрактикуващите лекари от своя страна признават, че в сегашния им вид профилактичните прегледи са недофинансирани.

В повечето случаи профилактиката включва само кардиограма, измерване на тегло и изследване на урината с тест лента, но не и жизнено важните гинекологични и очни прегледи.

„Можем да открием една хипертония. Нещата са много ограничени и заболявания в много начален стадий няма как да бъдат уловени”, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

За този преглед Здравната каса плаща на личните лекари 9 лева. Оказва се, че пациентите често пропускат профилактиката, защото я намират за безсмислена.

„Профилактичните прегледи са пълна глупост. Дали ще слагат санкции, най-много да откажат хората да си плащат осигуровките”, коментира пациентът Панчо Венев.

Здравното министерство подготвя увеличение на прегледите в профилактичния пакет, но от следващата година.

„Ще намерим пари за профилактика, повече пари за профилактика означава по-малко пари за лечение. Работодателите често не им осигуряват време, за да отидат на профилактика, а понякога е въпрос на часове”, каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Затова социалното и здравното министерство вече са в преговори за допълнителен почивен ден за профилактика.

„Нека тези профилактични прегледи да не са за сметка на работодателя”, поиска Николай Проданов, управител на фирма за касови апарати.

От работодателските организации ще подкрепят идеята на министерството само, ако има ясни правила и добра организация.

„Да има график всяко джипи и този график да е предаден в РЗОК, защото касата плаща този преглед. И РЗОК да осъществява контрол дали се осъществява този график”, каза Григор Димитров от БСК.

Изследвания на здравното министерство показват, че българите, посетили профилактика при личния лекар, заболяват по-рядко.

За да избегнем опашките пред личния лекар министерството предлага от следващата година да можем да се записваме за профилактика онлайн, поне месец предварително.