След години, бившата Държавна сигурност влиза отново във властта. Оказва се, че съветници на новия министър на външните работи са бивши разузнавачи в пенсионна възраст.

Най-силно внимание привлече Петко Сертов. Някои го помнят като бивш председател на ДАНС, като заместник-председател на БОРКОР, а други като мистериозно изчезналия за месец шеф на разузнаването.

Сертов е бил служител във Второ главно управление на бившите тайни служби преди 10 ноември.

Изненада предизвикаха и другите назначени във външно министерство пенсионирани разузнавачи - Петьо Петев, Петър Воденски и Иван Петров.

Много полемики и коментари предизвика и изборът на Момчил Неков за заместник-министър на земеделието. Той стана известен като "феноменът 15/15" на изборите за европейски парламент през 2014 година.

Тогава номерът му в листата съвпадна с номера на политическата сила, от която се кандидатира, и според експерти, това му помогна да стане евродепутат.

Пет години Неков е бил член на комисията по земеделие в Европарламента.

След остри реакции в мрежата, премиерът Кирил Петков заяви, че министърът на външните работи Теодора Генчовска е освободила всички служители на бившите комунистически тайни служби, или ще направи това в началото на следващата седмица.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!