„Точката е минала през Министерския съвет. Има работна група, в която се обсъждат всички варианти за бизнеса и гражданите по отношение на горивата“. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов в Кърджали.

„Има технически проблеми. Депутатите взеха някои решения. Каквото и да реши Министерският съвет, трябва да мине през обществено обсъждане“, добави той.

Министърът уточни, че в момента се обмислят вариантите, които да позволят на бензиностанциите да извършват проверки, ако отстъпките за горивата са диференцирани.

„Ситуацията е странна, защото пари има. Основната част от тях е от вноските на „Лукойл“. Въпросът е технически да бъдат изработени мерки по правилата и те да действат“, коментира Никола Стоянов.

По време на работна група се е обсъждал вариант помощта да е само за хора с доходи под 1000 лева.

„Държим да има социален елемент. За бизнеса се обсъждат други варианти“, подчерта министърът.

На заседанието си Министерският съвет одобри нови компенсации на цените на пътуване по основните градски линии и междуселищния автомобилен транспорт за учащи и пенсионери, както и безплатно пътуване на децата до 10 навършени години.

Така ще бъдат подпомогнати най-уязвимите групи от населението в условията на икономическа криза и висока инфлация. Мярката ще действа от 1 февруари до 31 декември 2023 г.