Оборудването на АЕЦ "Белене" се съхранява при спазване на всички изисквания. Това стана ясно от извънредната инспекция на енергийния министър.

Проверката започна от оборудването на открито – реактор, капаци, шахти и елементи.

За поръчаното през 2008 г. оборудване е предвидена площадка от 2600 дка площ. Всяка част е поставена на място определено и вписано в изискванията на производителя.

Снимка: Мариана Трифонова

"Така че моят призив е да няма излишно ескалиране на изкуствено напрежение, а да има един консенсус между всички, които имат необходимите компетентност, знания и умения, така че с общи усилия да доведем до успешен край реализацията на този проект", заяви министър Петкова.

Снимка: Мариана Трифонова

"Мен ме притеснява повече, че това оборудване ще трябва да седи на тази площадка минимум 5 години, ако утре се вземе решение за строителство. Значи ние сме си поръчали нещо, купили сте си кола и ще я държите на открито преси да имате книжка след 5 години", коментира Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК.

До края на годината на площадката в Белене се очаква и втората част от оборудването - още един реактор и 8 комплекта пара генератори.

Снимка: Мариана Трифонова

Министър Петкова бе категорична, че решение за бъдещето на оборудването следва да се вземе при широк консенсус.