Да сме по-толерантни на пътя и да се съобразяваме с условията, призова министърът на вътрешните работи Младен Маринов след панихидата за загинали при пътнотранспортни произшествия.  По повод Световния за възпоменание на жертвите на пътя, такива панихиди бяха отслужени във всички храмове в страната.

Снимка: МВР

Министър Младен Маринов добави, че се вземат допълнителни мерки от институциите, които дават положителен резултат, но е много важно хората да осъзнаят, че от поведението им на пътя зависи и техния собствен живот, както и на останалите участници в движението.

„Днес е ден, в който прекланяме глави пред жертвите на пътно-транспортни произшествия, но трябва да се мисли и за живите, на които ежедневно им се налага да пътуват“, каза министърът.

Според Маринов проверките на пътя и затегнатият контрол дават резултат, защото има спад на броя на леките и тежките пътнотранспортните произшествия в сравнение с миналата година, както и на ранените при ПТП.

Снимка: МВР

По думите му много тежък е бил отминалият октомври, защото е имало много пътнотранспортни произшествия на различни места, някои от които с много загинали. Не всички фактори, които въздействат на тази обстановка, могат да бъдат повлияни, така че да има драстично намаление на загиналите, посочи още той.

Методите и мерките, които прилагаме, не са достатъчни, ако всеки един участник в движението не осъзнае, че трябва да е внимателен и да е толерантен, каза министърът. Той посочи, че пет или 10 минути по-рано пристигане може да коства човешки живот.

Снимка: МВР

Според министъра хората недостатъчно осъзнават това, че тяхното поведение на пътя освен техния живот може да застраши и живота на останалите участници в движението.

Министърът посочи, че шофьорите без книжки са проблем, но не са основният проблем, който статистиката отчита. Отчитаме причинени пътнотранспортни произшествия от правоспособни хора, голяма част от които в момента на настъпване на произшествието не са употребили алкохол или наркотични вещества.