На този етап няма информация за липса на ваксини за COVID-19. Засега няма опасност около заболяването, не са достигнати нива, които да изсикват конкретни действия. Това заяви на брифинг здравният министър Христо Хинков.

"Поставили сме изисквания всички РЗИ-та да бъдат в готовност и при увеличаване на случаите, да бъдат въведени протиепидемични мерки", посочи той и допълни, че този вариант на COVID-19 е доста по-лек и не дава усложнения.

Относно спирането на проекта за изграждането на протонен център за лечение на деца с тежки онкологични заболявания, министър Хинков коментира:

„Съгласно сроковете по Плана за възстановяване и устойчивост крайният срок 2026 г. вероятно няма да бъде спазен. Това не означава, че нямаме нужди от такъв център. Аз имам много сериозни аргументи за изграждането му. Ще предложа това да се случи с бюджетни средства“.

Министерският съвет е приел Национална здравна стратегия 2030 г., което е голяма стъпка в развитието на системата и в нейното трансформиране в посока на потребностите на хората с фокус върху превенцията, диагностиката и комплексното лечение. Заложени са политики за подобряване на майчиното и детското здраве и педиатричната грижа, борбата с онкологичните заболявания и подобряване на възможностите на лечение на мозъчно-съдовите болести, развитие на донорството и трансплантациите, намаляване на преждевременната смърт

В стратегията е заложено още развитието на извънболничната помощ, технологичното развитие на болничната помощ и дигитализация на здравната система, развитие на капацитета на спешната помощ, подобряване на достъпа до медицински услуги, лекарствени продукти и медицински изделия.