България категорично и безпрекословно заема последното място в Европейския съюз по стойност на минималната работна заплата въпреки ръста от началото на годината.

Преизчислено в европейската валута минималното месечно възнаграждение у нас възлиза на 477 евро. В дъното на класацията, но със сериозна преднина пред България, се нарежда Румъния със заплата от 663 евро. А 696 евро е минималното заплащане в Унгария.

Снимка: iStock

На другия полюс са богатите в Евросъюза, където доходите са коренно различни. 2571 евро е минималната заплата в Люксембург. Близо до нея се нареждат страни като Ирландия и Нидерландия, където минималните заплати също надхвърлят 2000 евро.

За какво стига и за какво не минималната заплата у нас?

Като помощник-възпитател в детска градина Ваня Георгиева получава минималната заплата и казва, че тя не стига почти за нищо дори и след увеличението тази година:

„Минималната е една като сума, обаче след удръжките, които се приспадат, то не остава почти нищо. Като влезеш в магазина едно 50 лева оставяш и така тя се стопява“, смята жената.

Затова според синдикатите трябва да се помисли за необлагаем минимум

„Хората на минимална заплата да не плащат данъци, тъй като да облагаш еднакво и богатия и бедния не е принцип на равноправие, това е принцип на мълчалива дискриминация“, казва главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Снимка: iStock

Според профсъюзите ръстът на минималната заплата трябва да продължи, за да изплуваме от последното място в класацията по доходи в Еврозъюза. Това според тях е възможно.

„Когато преведем размера на минималната заплата към размера на заплатата за издръжка“, смята Костов.

Последните данни на КНСБ сочат, че необходимият месечен доход за един работещ, който живее сам, е 1438 лева. Прогнозите са, че и следващата година минималната заплата ще е под тази сума.

Снимка: iStock

„Ако трябва да прогнозираме минималната заплата 2025 година ще се разположи някъде в порядъка 970 - 1050 лева“, казва Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика.

Минималната заплата у нас е половината от средната. Но очакванията са средното възнаграждение да расте по-бавно заради забавянето на инфлацията.