„За мен беше чест, е и ще продължи да бъде на първо място, че влязох тук в Народното събрание. А още по-голяма чест, която вие ми оказахте на 3 декември, да ме направите пръв сред равни“.

Това каза председателят на парламента Никола Минчев, който говори пред депутатите след дискусията около оставката му.

„Вярвам, че ако наричаният жаргонно парламентарен шеф се изживява като шеф, то той не е за тази позиция“, каза Минчев.

Той изтъкна, че на този пост винаги се е стремял да подхожда с уважение към всички народни представители независимо дали са от управляващата коалиция, или са от опозицията.

"Вярвам, че го оценявате и мисля, че е така", допълни той.

"Винаги съм се старал да ви изслушвам, да ви давам думата, с което понякога съм си навличал и гневът на коалиционните партньори. Такова е моето институционално разбиране и възпитание. Дори ми се случи един човек от администрацията на Народното събрание веднъж да ми каже, че съм прекалено добър за стандартите, на които е свикнала тази институция", каза още Никола Минчев, което предизвика аплодисментите на някои от народните представители.

„Всички знаем, че истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои и зад вота на недоверие другата седмица. Пленарната зала има ново мнозинство“, заяви Никола Минчев.

„Влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна на един модел, който властваше до този момент. Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. В такъв парламент може би е по-добре аз да не бъда председателят. Оказа се, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“, каза Минчев.