25 хил. пациенти не са могли да се отчетат с пръстов отпечатък при постъпване в болница в края на миналата година по обективни причини.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Димитър Петров по повод обвиненията на бившия здравен министър Петър Москов, че от НЗОК са откраднати над 20 млн. лева без отчитане на пръстовия идентификатор.

В последните седмици НЗОК и бившият здравен министър са в открит конфликт за това кой какви милиони е откраднал, спестил или са изчезнали. Преди три дни в предаването „Тази сутрин“ Москов заяви, че за последните два месеца на миналата година НЗОК е платила 20,8 млн. лв. на болници без системата за пръстовите отпечатъци да потвърждава, че насреща има реално извършени дейности. Впоследствие той подаде и сигнал до прокуратурата срещу Здравната каса.

В този период, за който говори Москов – ноември – декември 2016 г., министър беше той. Освен това почти целият надзорен съвет на Касата беше съставен от негови съветници, заместник-министри, т.е. имам чувството, че той иска да даде на прокуратурата собствените си заместници и съветници, коментира Петров.

Чудихме се за какви 20 млн. говори Москов, стигнахме до извода, че говори за това, че в цитирания период 25 хил. пациенти, които са били хоспитализирани, не са могли да се отчетат с пръстовия идентификатор. Това става по най-различни причини – защото не може да се вземе отпечатък от определени хора, заради комуникационни проблеми – с интернет, блокиране на системата на Касата – тя блокираше поне два пъти седмично в пикови моменти, или самият пациент не иска да даде отпечатък, каза гостът.

Тези хоспитализации са регистрирани, но по другата система – със сканиране на лични карти. По изрична инструкция всеки от тях е проверяван от районните каси. Няма по-проверявани пациенти от тези 25 хил., те не са фалшиви, каза Петров.

За обвиненията на Москов, че Петров е договорил с 30 млн. лв. по-малки отстъпки от фармацевтичната индустрия, гостът каза: „Това изобщо не е вярно. Когато бях освободен, питаха министъра много пъти защо, той изобщо не даде сносно основание. Ако имаше нещо, досега да го е дал където трябва 10 пъти“. Петров обясни, че трябвало технически да подготви началния етап на една наредба. Действително предварителните разчети бяха за отстъпки от 17 млн. за период от края на август до 31 декември. Не съм събирал отстъпки, проектът, който внесох не беше окончателен, каза той. По думите му тогава Москов казал, че наредбата е „идеална и трепач“.

Според Петров атаките на Москов срещу Касата не са случайни, а се използват в предизборната кампания и най-вероятно ги прави за рейтинг. НЗОК не е за политическа употреба, добави той. Москов „връзва едни числа, които са абсолютни лъжи. Той не го повтаря за първи, втори или трети път. В съсловието той е известен като Пинокио“, добави гостът.

Вижте целия разговор във видеото: