"Между нелегалните мигранти, които минават и през България, се промъкват и такива, които са свързани с Ислямска държава. Те пък бягат от Афганистан", заяви пред bTV бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчийски.

Засиленият мигрантски поток, който минава и през страната ни представлява риск за националната сигурност на Европа, каза той.

Според него бойците на ИД се сливат с мигрантите и представляват заплаха.

Керемедчийски коментира случая със задържаните седем мъже в Белгия, сред които и един българин, за участие в терористична група.

"Това са група от млади мъже на около 20 години, което изцяло съвпада с профила на радикализирани ислямисти. Нашият сънародник както и турският гражданин не влизат точно в тази група. За това и обвиненията към тях са просто за участие в престъпна група, но и за планиране на нападение. Те са били по-скоро в сферата на услугите - доставяне на оръжия, както и поддържането на канали за нелегална миграция", подчерта той. 

Керемедчийски допълни, че вероятно са подготвяли нещо щом са задържани на няколко места.

По думите му след големите атентати във Франция и Белгия през 2016 г., двете държави са постигнали доста сериозни успехи за разбиване на джихадистките клетки.

"Пътят на оръжията съвпада и с този на трафика с мигранти. Преди седем години те използваха оръжия, които са произведени предимно в Източна Европа. Двата канала съвпадат", каза Керемедчийски.

Какво каза той относно бомбените заплахи в училищата - гледайте във видеото.