Екоминистерството се заема с консултации по одита на средствата от ЕС, в резултат на които се проверяват всички обществени поръчки за периода 2010-2013 г., на стойност над 50 000 лв. Целта е да се направи анализ кой носи отговорност за „пропуските” по ОП „Околна среда” (ОПОС). Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в отчет за второто полугодие на 2013 г. по ОПОС и за бъдещите приоритети за 2014 г.

Освен това Министерство на околната среда и водите е сезирало прокуратурата за неправомерното изплащане на бонуси на стойност 1.5 млн. лв., които са били раздадени на около 130 служители от управляващия орган на програма "Околна среда" през 2011 г.

„Моята амбиция е проверките за междинните плащания по ОП „Околна среда” да приключат през февруари. Ако всичко е наред, и Европейската комисия е съгласна с мерките, които сме предприели, комисията може да освободи средствата веднага. Т.е. ако приключим през февруари, средствата може да бъдат освободени през март”, коментира Михайлова.

Договорените средства по ОПОС са 5.668 млрд. лв., а изплатените - 1.496 млрд. лв., се съобщава в справката на министерството. Плащанията само през 2013 г. са 870 млн. лв., а от август тази година до момента - 535 млн. лв. Рискът от загуба на средства за 2013 г. по Кохезионния фонд е за 77 млн. лв.

„Наказателните процедури срещу България от 14 станаха 13, очакваме затварянето на още 4, имаме решения за внасяне на съдебен иск за Калиакра и вятърните генератори и предприехме редица мерки за това. ЕК ще трябва да коригира досието на България и имаме надежда делото да не влезе в съда, да бъде закрито, оттам имаме информация, че оценката за нашите действия се приема добре. Очакваме закриване и на досието за ГМО, посочи още министърът.

Заводът за боклука в София бил един от големите проекти на МОСВ. „В края на ноември трябваше да бъде подписан договора между Софийска община и изпълнителя, но това не стана - в ЕК се получи сигнал и оттам ни информираха, че ще поискат данни как е проведена поръчката. Ние реагирахме веднага - изпратихме информация, така е постъпила и Софийска община. Отново сме в състояние на риск, обобщи тя. При негативно развитие на проблема тези 200 млн. лева, определени за завода за боклука в София, ще бъдат загубени”, обясни Михайлова.

По думите й никой не е поставял по съмнение спазването на законите за околната среда. „На територията на Черноморието ние имаме много защитени зони и дали ще бъде правен национален парк "Българско Черноморие" ще трябва да отговорим към юни следващата година”.

Догодина около една трета от 500-те млн. лв., определени за инвестиции за регионално развитие, ще бъдат инвестирани в проекти, които ще засягат екологичната инфраструктура.