„Реакторите на АЕЦ „Козлодуй” са пред изтичане на лиценза”, каза проф. Михаил Константинов в студиото на „Тази сутрин”. По думите му те са пред закриване, защото в противен случай ни грозят огромни глоби, тъй като реакторите няма да отговарят вече на критериите.

„Както си говорим, че имаме много ток, така ще останем без ток след 10-15 години”, смята Константинов.

По думите му около 50% от електроенергията на страната ни се произвежда от тецовете, които обаче работят с мръсно гориво, а едва 10% идват от алтернативната енергия.

„Реакторите на АЕЦ „Белене” са стари, но много сигурни, защото са с пасивна защита. Те нямат нищо общо с онези на „Чернобил” и „Фукушима”. Имат и лицензи за работа”, поясни Константинов.

По думите му е станало крайно време хората, които се занимават с външна политика в страната ни, да действат синхронно, визирайки срещата на президента Румен Радев с Владимир Путин и предстоящата среща на премиера Бойко Борисов отново с руския президент.

„Не знам дали сме готови за „Български поток”, но между Южен и Северен поток ако има някаква разлика, то тя е в полза на Южен поток”, категоричен е Константинов.

По думите му монопол има върху „Северен поток”, тъй като в Южен могат да се включат много повече държави.