Нови арести на мигранти край София. За първите седем месеца на годината задържаните у нас са три пъти повече в сравнение с миналата година, показват данните на МВР. 

За готовността на страната ни да посрещне нова мигрантска вълна в парламента беше изслушан и премиерът Стефан Янев.

Десетки нелегални мигранти бяха заловени от полицията в района на Ихтиман и на София.
Над 50 са заловените мигранти край софийските села Лозен и Челопечене, седем са открити при полицейска проверка на микробус по магистратата, други 11 са арестувани на разклона между Ихтиман и Мухово. Повечето са мъже и непълнолетни момчета.

Все по-често в община Ихтиман получават сигнали за групи мигранти, оставени от трафикантите край магистралата.

„В единия случай ги лъжат, че са на границата и ги пускат, а най-вероятно има и случаи, в които ги претоварват на други превозни средства и ги транспортират към Сърбия и към Европа“, каза Тони Кацаров.

Междинните спирки по пътя им към сръбската граница са две - на разклона за село Мухово и горите край Вакарел.

В горичката има огнища, бидони с вода, както и саморъчно направени заслони, с които мигрантите се пазят от ветрове и дъждове.

Оградата по границата ни с Турция трябва да се поправи, а военното министерство може да изпрати над 1000 военни на границата, но засега няма нужда. Това стана ясно при изслушването на премиера и министри в парламента.

„Към момента правим необходимото относно подготовката на страната, подготовката на националните елементи за защита на националната сигурност, в така да кажем до голяма степен очакването на нарастване на мигрантския натиск“, каза Стефан Янев пред депутатите.

Натискът ни по границите е увеличен, стана ясно след заседанието на парламентарната вътрешна комисия.

„Те винаги отиват там, където имат някаква логистика и някаква възможност да минат. Така че според нас трябва да се хвърли ресурс по оперативна работа и по организираните групи ,които се занимават с каналджийство“, коментира Младен Маринов.

Според източници на bTV трафикантите взимат средно по 2500 евро на човек, за да ги преведат през България на път за Западна Европа.

За оперативен план за защита на сухопътните граници на Европейския съюз при внезапен мигрантски натиск, призова държавният глава Румен Радев. По думите му, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, подкрепя идеята.

„Аз призовах и за още финансова подкрепа за България, защото в момента България със своя бюджет дава допълнителни разходи, за да охранява допълнителни външните граници на Европейския съюз. Нуждаем се от една солидна финансова подкрепа от Европейския съюз, за да можем да укрепим нашите граници и със съоръжения и с технически средства и със жива сила“, каза още президентът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!