Бежанският център в Харманли временно ще стане от затворен тип заради опасенията за здравословното състояние на настанените в него мигранти. Това стана ясно по време на брифинг в здравното министерство днес.

От утре чужденците няма да имат право да излизат от обекта, като ще им бъдат направени изследвания. Екипи от няколко болници ще следят състоянието на всички мигранти. Не е ясно колко време ще продължи карантината.

Няма медицинска причина за нея, действията се предприемат, за да бъдат успокоени гражданите на Харманли, уточни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

В Харманли от няколко седмици гражданите имат сериозни притеснения за здравословното състояние на обитателите на центъра. Част от мигрантите имат рани от инфекция по телата си. От здравната инспекция съобщиха за случаи на краста и съмнения за лайшманиоза, а от вчера вече се знае и че в центъра в Харманли е имало и поне един случай на малария.

Днес ръководството на центъра опроверга информациите за опасната, но лечима лайшманиоза и обяви, че най-често сред мигрантите има гъбични инфекции.

Заради страховете от епидемия, в града вчера се проведе и протест. До момента няма информация граждани на Харманли да са се заразили от мигрантите.

Директорът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова е поискала от МВР допълнителна охрана за бежанския център.